Zoeken

Kapittel en Banket

De bekroning van elk gildejaar is ongetwijfeld het Kapittel en Banket. De avond begint traditioneel met het Kapittel: hierbij worden de commanderijleden geïntroniseerd tot Gezel-wijnproever, Meester-wijnproever en Grootmeester-wijnproever. Meester-wijnproever wordt men na 5 jaar lidmaatschap én het afleggen van een theoretische en praktische wijnproef, Grootmeester-wijnproever na 10 jaar lid en mits het afleggen van een praktische wijnproef. De intronisatie is een plechtig ritueel waarbij de kandidaten verschijnen voor het voltallige bestuur in vol ornaat en zij na het uitspreken van de geijkte intronisatieformule tot Gezel-wijnproever, Meester-wijnproever of Grootmeester-wijnproever 'geslagen' worden. Uiteraard wordt hierna het glas geheven voor een heildronk en stroomt de champagne rijkelijk ter receptie.


Daarna volgt een gastronomisch maal waarbij de aangepaste wijnen natuurlijk centraal staan. Deze avond staat dus echt in het teken van ontspanning en sociaal contact tussen de leden en hun gasten. Tijdens de lustrumjaren nodigen wij bovendien wijnboeren uit om extra luister te geven. De avond wordt afgesloten door een dansfeest tot in de vroege uurtjes.


Hoeft het gezegd dat deze avond telkens weer niet alleen een œnologisch genoegen is, maar tevens een hechte vriendschappelijke en gemoedelijke band smeedt onder de leden?